Przejdź do treści
Przejdź do stopki

APEL DO NOWOŻEŃCÓW

Treść

Powiatowa Stacja Sanitamo-Epidemiologiczna w Wadowicach uprzejmie informuje, że w ostatnim okresie notuje się wzrost zbiorowych zatruć pokarmowych na przyjęciach rodzinnych, w szczególności weselach organizowanych w domach prywatnych lub wynajętych salach. W pomieszczeniach tych nie zawsze są odpowiednie warunki do produkcji potraw na duże przyjęcia. Skutki zatrucia pokarmowego spowodowanego namnożeniem się w jedzeniu przygotowanym wcześniej drobnoustrojów m.in. z rodzaju Salmonella (przez złe przechowywanie) mogą by ć bardzo poważne. Zbiorowe zatrucia pokarmowe na przyjęciach weselnych poza poważnym zagrożeniem zdrowia mogą też spowodować nieprzyjemne następstwa w sferze stosunków międzyludzkich. Apelujemy o przestrzeganie następujących zasad:
1. Organizując przyjęcia weselne należy dopuszczać do przygotowania potraw wyłącznie osoby bezwzględnie zdrowe, które w ostatnim okresie w ogóle nie chorowały z powodu zaburzeń przewodu pokarmowego, osoby bez ropiejących skaleczeń rąk.
2. Przy większej liczbie uczestników przyjęcia starać się, by posiłki przygotowywały osoby po fachowym przeszkoleniu, posiadające zaświadczenie do celów sanitamo-epidemiologicznych.
3. W pomieszczeniach, gdzie maj ą być przygotowywane potrawy, spożywane potrawy i myte naczynia - należy zapewnić wzorowy stan sanitarny, dobry stan techniczny urządzeń, bieżącą zimną i ciepłą wodę, sprawne urządzenia chłodnicze.
4. Przestrzegać bezwzględnie zasad higieny żywienia i żywności jak:
- dobrej jakości surowców,
- nie używanie surowych jaj do kremów, majonezów, tortów itd.
- bezwzględnego mycia jaj i dezynfekcji przed użyciem do potraw i spożywania ich (po co najmniej 9 minutowym gotowaniu lub pieczeniu),
- rygorystycznego zachowania czystości procesu produkcji potraw,
- skrócenia do minimum czasu przygotowywania potraw do spożycia.
W przypadku zachowania powyższych reguł prawdopodobieństwo zatrucia na Waszym weselu przestanie być groźne.
Życzymy dużo zdrowia na nowej drodze życia.
/Wiadomości Powiatowe 7/2003

Autor: KK