UWAGA NA GRZYBY
Treść
Najważniejsze wskazówki dla amatorów grzybobrania
Nie zbieramy grzybów starych, przejrzałych, przerośniętych, zaczerwienionych, gatunków nie znanych nam i trujących. Nie niszczymy ich jednak - są potrzebne w lesie.
Nie zbieramy także bardzo młodych nie wykształconych owocników trudno rozpoznać ich gatunek, możemy się wiec pomylić.
Grzyby zbieramy przez wykręcenie owocników z podłoża. Pozostały dołek zasypujemy ziemią, którą lekko przygniatamy, co zabezpiecza grzybnię. Zbieranie przez odłamanie trzona czy odcięcie nożem jest nie tylko szkodliwe dla grzybni, ale utrudnia rozpo¬znanie gatunku grzyba.
-Zebrane grzyby po oczyszczeniu ze ściółki i ziemi, układamy kapeluszami do góry w koszykach lub łubiankach. Grzyby są kruche, w torebkach, siatkach czy woreczkach plastikowych łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu i nawet w gatunkach jadalnych wytwarzają się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.
-W lesie zwracamy uwagę na małe dzieci, które chętnie biorą do buzi barwne owocniki grzybów np. muchomora.
-Pamiętajmy o tym, że grzyby psują się bardzo szybko, najdalej do 24 godz. po zbieraniu powinny być przygotowane i spożyte. Resztek nie wolno zostawiać na drugi dzień. -PAMIĘTAJMY!
Większość grzybów trujących to grzyby blaszkowate, a muchomory mają blaszki białe.
- Rozróżnianie gatunków jadalnych od trujących na podstawie smaku jest
niebezpieczne np. MUCHOMOR SROMOTNIKOWY zwany „LEŚNĄ ŚMIERCIĄ"
ma smak łagodny, zapach zachęcający i wcale nie czernieje, ani nie podlega żadnym
testom /dotykanie jeżykiem, czernienie srebrnej łyżki włożonej do potrawy z grzybów/ TRZEBA PO PROSTU UMIEĆ ROZRÓŻNIĆ CECHY GRZYBÓW, ZNAĆ SIĘ NA NICH.
Masz wątpliwości, nie znasz grzyba - odrzuć go.
Lekkomyślne potraktowanie jednego grzyba można przepłacić życiem. Możesz także zgłosić się do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wadowicach ul. Teatralna 2 - klasyfikator grzybów świeżych dokona oceny.
PAMIĘTAJMY!
Największa liczba zatruć grzybami przypada w naszych warunkach klimatycznych na sierpień ,wrzesień a niekiedy na początek października. Najbardziej niebezpiecznym i śmiertelnie trującym grzybem jest MUCHOMOR SROMOTNIKOWY często mylony z grzybami jadalnymi zielonymi gołąbkami ,czubatką, gąską zieloną, kanią ,surojadkami. ZATRUĆ GRZYBAMI MOŻNA UNIKNĄĆ, JEŻELI PRZESTRZEGA SIĘ OGÓLNYCH ZASAD ZBIERANIA.
Jednak przy zaobserwowaniu jakichkolwiek zaburzeń żołądkowo- jelitowych: nudności, bóle brzucha, wymioty po spożyciu grzybów należy natychmiast zgłosić się do lekarza ,a resztki grzybów zabezpieczyć i przesłać do badania do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej na danym terenie.
Niewiedza, nieostrożność, brak wyobraźni wiodą do poważnych następstwa nawet utraty życia własnego lub bliskich.
Autor: red.
Tagi: grzyby